Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan Suya Uzun Vadeli Çözüm

09 Şubat 2018



Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 81 il için içme suyu eylem planı hazırladı. Plan çerçevesinde iller bazında yakın, orta ve uzak vadede su ihtiyacı tespiti yapıldı. Su sıkıntısı çekeceği düşünülen şehirler için acil eylem planı uygulanıyor. Bu planla birlikte uzun vadede içme suyu sıkıntısının önüne geçilecek. İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde devam eden projeler ise bu yıl tamamlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, içme suyu tesislerinin ihtiyaçlara cevap verecek seviyede hizmete alınması için bütün Türkiye’yi kapsayan eylem planı hayata geçirdi. İller bazında yakın, orta ve uzak vadede su ihtiyacı tespit edildi ve su sıkıntısı çekeceği öngörülen şehirlerde acil eylem planları uygulanmaya başlandı. Bu çalışmalar neticesinde 81 il merkezinde mevcut olan ve gelecekte ihtiyaç duyulacak içme, kullanma ve sanayi suyu miktarları ayrı ayrı belirlendi. Bu çerçevede içme suyu tesislerinin inşasına başlandı ve şehirlerin uzun vadeli içme suyu ihtiyaçları karşılandı. Bazı şehirlerde ise bu tesislerin inşası devam ediyor. İnşası devam eden bazı projeler şunlar:

Melen Bu Yıl Bitiyor

1990’lı yıllarda su sıkıntısı had safhaya ulaşan İstanbul’da Melen Projesi devreye sokuldu. Melen Barajı devreye girdiğinde İstanbul’a yılda 1 milyar 77 bin m3 su temin edilecek. Böylece İstanbul’un 2071 yılına kadar olan nüfus artışı da hesaplandığında içme ve kullanma suyu ihtiyacı kökünden çözülmüş olacak. Yüzde 95 seviyesinde olan barajın 2018 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

En Uzun İçme Suyu Tüneli Başkent’e

Başkent Ankara’nın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Ankara Su Temin Projesi Gerede Sistemi inşa ediliyor. Toplam 31 bin 592 metre uzunluktaki Türkiye’nin en uzun içme suyu maksatlı Gerede Tüneli ile Ankara’nın 2050 yılına kadar olan içme -kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Şu an itibariyle projede yüzde 87 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu yılsonunda tamamlanması hedefleniyor.

Bursa’nın Sorunu Yok

Bursa’nın içme suyu problemini çözmek için dev barajlar inşa edildi. Nilüfer ve Çınarcık Barajlarından yıllık toplam 205 milyon m3 içme suyu şehre iletilecek olup, şu anda Nilüfer Barajı'ndan, Bursa şehir merkezine yıllık 60 milyon m3 içme suyu sağlanıyor.

Atasu Barajı Can Suyu Oldu

Trabzon şehir merkez ve Yomra ilçe merkezi ile güzergâh üzerindeki civar yerleşimlerin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının Atasu Barajı'ndan temin edilmesi için gerekli olan arıtma tesisi ve isale hattı inşa ediliyor. Yıllık 73 milyon m3Trabzon şehir merkezine iletilecek. Erzurum’un uzun vadeli içme suyu problemini çözmek için Palandöken Barajı inşa edildi. Palandöken Tüneli ile şehrin 2045 yılına kadar ihtiyacı olan 70,3 milyon m3 içme suyu temin edildi. Ege’nin incisi İzmir’in su sıkıntısını çözmek için İzmir İçme suyu Projesi yürütülüyor. Projesi’nin ilk ayağı olan Gördes Barajı hizmete açıldı. Gördes Barajı’nda 450 milyon m3 su depolanarak İzmir’e yılda 59 milyon m3 içme suyu temin ediliyor.

Barajlar Doluyor

Önceki yıllara göre kar yağışının düşük olduğu bu yıl Şubat ayının ilk günleri ile birlikte barajlardaki doluluk oranları da yükselmeye başladı. Türkiye’de içme suyu maksatlı barajlarda doluluk oranı yüzde 40’a yükseldi.

Kaynak: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Turkcell Superonline
Turkcell Superonline Atatürk Orman Çiftliği