BAKAN ÖZLÜ, TÜRKİYE'DE SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE UYGUNLUK DEĞERLENDİRME FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYINA KATILDI

03 Şubat 2018

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Ankara’da bir otelde düzenlenen ‘Türkiye'de Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirme Faaliyetleri Çalıştayı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada ilk olarak Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Özlü, Şehit Mehmetçiklere Allah'tan rahmet, harekatı yürüten askerlere muvaffakiyet diledi.



ASKERLERİMİZ, ZEYTİN DALI OPERASYONUNDA HER GÜN YENİ DESTANLARA İMZA ATIYORLAR

“Milletimizin gücü, vatandaşlarımızın duası ve devletimizin bütün imkânları; Mehmetçiklerimizin arkasındadır. Herkes bilsin ki; sınırlarımızda hiçbir biçimde, bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye düşmanlığı üzerinde ittifak edenler, boşuna heveslenmesinler. Nasıl ki; bin yıldır hevesleri kursaklarında kaldıysa, kıyamete kadar onların heveslerini, tarihin çöplüğüne atmaya devam edeceğiz. Sınırlarımıza yığdıkları teröristler; hiçbir kutsalları olmayan, hiçbir değerleri olmayan, tetikçi, kiralık katil sürüleridir. İster adı PKK olsun, ister PYD olsun; bizim camilerimizi hedef alacak kadar alçalan bu soysuzlardan hesap sormak, boynumuzun borcudur. Biz, Fırat Kalkanı Harekâtında olduğu gibi, Afrin’de de bu katilleri temizlemeye kararlıyız. Bu katil sürülerine arka çıkanlar, onlara hamilik yapanlar, bedava silah verenler; büyük bir yanılgı içindedirler. Sınırlarımıza yığdıkları bu katil sürüleri, meşru değildir. Meşru olan tek şey; Türkiye’nin mücadelesidir. Türkiye’nin her hamlesi meşrudur ve barış içindir. Bizim bu meşru mücadelemiz karşısında, hiç kimse bize hariçten gazel okumasın. Bu hariçten gazellere de, kuru gürültülere de karnımız toktur. Herkes şunu aklına iyice kazımalıdır: Bu coğrafyada, Türkiye’nin onaylamadığı, Türkiye’nin kabul etmediği denklemlere yer yoktur. Burada bizim dediğimiz olur. Türkiye’ye rağmen, Türkiye’yi dışlayarak; buralarda hiç kimse at oynatamaz.”

YERLİ SANAYİNİN ÖNEMİNİ; AFRİN HAREKÂTINDA BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

Bakanlık olarak çok önemli ve tarihsel görevleri yerine getirdiklerinin altını çizen Özlü, “Ülkemizi geleceğe taşıyacak projelere, yatırımlara imza atıyoruz” dedi. Özlü şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi; 2018 yılını teknolojide atılım yılı olarak belirledik. Teknoloji hamlemizin en önemli ayağı, “yerli ve milli üretimdir. Yerli sanayinin önemini; Afrin Harekâtında bir kez daha gördük. Bu coğrafyada kendi milli ve yerli unsurlarımıza dayanmadan, bunlardan güç almadan söz sahibi olamayacağımızı biliyoruz. İşte bu gerçekten hareketle; yerli ve milli sanayi konusunda, son yıllarda önemli mesafeler aldık. “Yerli ve milli üretim” için bütün kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak projeleri, birer birer hayata geçirmeye başladık. Bugün silahlı insansız hava araçlarından güdümlü füzelere, kritik silah ve mühimmatlara kadar pek çok ürün için artık kapı kapı dolaşmıyoruz. Güçlü bir ülke olarak, kendi çıkarlarımız doğrultusunda kararımızı veriyoruz, irademizi ortaya koyuyoruz ve gerekeni yapıyoruz. Milli duruyoruz, yerli vuruyoruz. Siyasetteki milli duruşumuzu, yerli sanayi üretimiyle güçlendiriyoruz.”

TÜRK MALI ALGISINI GÜÇLENDİRMEK ZORUNDAYIZ

Uluslararası ticaretin yepyeni bir yöne doğru ilerlediğini vurgulayan Özlü, daha ucuza daha çok mal üretmek yerine; güvenli ürün üreterek ülke malı imajını korumanın, katma değeri yüksek ürünlerle ihracatı artırmanın önemine değindi. Özlü bu doğrultuda, “Türk malı” imajına vurgu yaptı;

“Yeni pazarlara açılmak adına, “Türk malı imajının” tüm dünyada kalite ve güvenlik ile birlikte anılması elzemdir. Dolayısıyla, Türk Malı algısını güçlendirmek zorundayız. Bu imajın, güçlü bir kanıya dönüşebilmesi ise, mevzuata ve güvenlik kriterlerine uygun üretimle mümkün olacaktır. Tam bu noktada, piyasa gözetimi ve denetimi, önemli bir iktisadi araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Etkin bir piyasa gözetimi ve denetimi sisteminin kurulması; ürünlerimizin uluslararası piyasalarda herhangi bir engelle karşılaşmadan dolaşmasını sağlayacaktır. Diğer yandan; ihracatımızın artmasına ve bu sayede üretimin ve istihdamın büyümesine de katkı sağlanacaktır.

“TSE’NİN, HEM YAPISAL, HEM DE YÜRÜTTÜĞÜ HİZMETLER ANLAMINDA, BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

Çağımızda küresel standartları, gelişmiş ülkeler belirlemektedir. Gelişmiş ülkeler, bir yandan standart belirlerken, diğer yandan elde ettikleri avantajları, kendi pozisyonlarını korumak için kullanmaktadır. Standartlar üzerinde etkili olanlar, dünya ticaretine de yön vermektedir. Biz, Türkiye olarak standart belirleme yarışının gerisinde kalamayız. Bu nedenle, ülkemizin hedefi, standartlara uymak ve takip etmekten çok, bu standartları belirlemek olmalıdır. Bu süreçte en büyük dayanağımız hiç şüphesiz Türk Standardları Enstitüsü’dür. Öncelikli olarak yurtiçi pazarda olmak üzere, uluslararası alanda da TSE’nin etkin rol alması gerekmektedir. Ülkemiz açısından, standartlar ve piyasa gözetimi ve denetimi, büyük öneme sahip alanlardır. Bu faaliyetleri yürüten TSE’nin, hem yapısal, hem de yürüttüğü hizmetler anlamında, bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak: T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Turkcell Superonline
Turkcell Superonline Atatürk Orman Çiftliği