KUTLU TAMAY

11 Haziran 2015

Ankara’da sivil toplumun sevilen yüzlerinden, başarılı iş adamı Kutlu TAMAY ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.



Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1973 Ankara doğumluyum. Yükseliş Koleji ve ardından Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldum. 1995 yılında iş hayatına Ata Holding’e ait bir kuruluşta başladım, sonrasında 1997’de kendi firmamı kurarak duvar kağıtları ithalatı, satışı ve uygulaması konusunda 10 yıl çalıştım.

Bunun ardından Gayrimenkul Danışmanlığı, Halkla ilişkiler, Satış pazarlama konularında, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda başarıyla üst / orta düzeyde yöneticilik yaptım ve halen de Türkiye’nin önde gelen Enerji firmalarından birinde Enerji Uzmanı olarak görev yapmaktayım. Bu süre zarfında, insan ilişkileri ve satış konusundaki kabiliyetlerimi fazlasıyla geliştirdim. Ankara cemiyet ve iş hayatı içerisinde oldukça aktif, sosyal ve görsel medyayı en aktif şekilde kullanmaya çalışan, gezdiği gördüğü yediği içtiği her yerden, konuştuğu her kişiden kendisine alıntılar yapan, dersler çıkartan ve bu birikimlerini de insanlarla paylaşmaktan keyif alan biriyim.

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD), Bilkent Üniversitesi Mezunlar Derneği (BİLMED) gibi STK’ların yönetim kurullarında birtakım sosyal, kültürel ve iş dünyası ile ilgili faaliyetlerine devam ediyorsunuz. Bu yoğun tempo sizi yormuyor mu?

İnsanlar keyif aldıkları işi yaptıklarında yorulmuyorlar. Ben bu yaşıma kadar bunu gördüm ve tecrübe ettim. Bende bu STK’larda bulunmaktan, üyelerle vakit geçirmekten, dostluklar kurmaktan, ziyaretler yapmaktan, projeler üretmekten büyük keyif alıyorum. O yüzden bu faaliyetler benim için yorgunluktan ziyade bir yaşam ve motivasyon kaynağıdır.

Yeni Kurmuş Olduğunuz TÜSİAV Verimlilik Platformu Hakkında bilgi alabilir miyiz?

Duayen Başkanımız Sayın Veli SARITOPRAK önderliğinde TÜSİAV Çatısı altında yeni bir oluşum kurduk. Verimlilik olgusunu ele aldık. Verimlilik konusu hayatın her alanında dikkate alınması gereken, önceden planlanıp iyice özümsendikten sonra tüm yönleriyle değerlendirilip uygulamaya konulması gereken bir olgudur. Bu bilgiler ışığında arkadaşlarıyla bir araya gelip verimlilik konusunu ön plana çıkartmak, insanlara çok da önemsemedikleri bu konunun nasıl da en ön sıralarda dikkate alınması gerektiğini anlatmak amacındayız. Verimlilik konulu panel, etkinlik, oturum ve söyleşiler düzenleyip, verimlilik hakkında bir kamuoyu algısı oluşturmayı hedefliyoruz.

Türkiye'de girişimci olmak için sermaye mi? Yoksa fikir mi daha önemlidir? Başarılı bir girişimci olabilmek için neler gerekli?

Girişimci olabilmenin en önemli olmazsa olmazı özgün bir fikre sahip olabilmektir. Başkaları tarafından düşünülmemiş, düşünülse bile uygulaması yapılmamış bir fikri bulmak ve onu işlemektir. Ekonomide nasıl emek sermaye ilişkisi varsa girişimcilik konusunda da özgün bir fikir ile sermaye arasında bir ilişki vardır. Nasıl sermaye emeğe, emekte sermayeye muhtaçsa her özgün fikirde kapitale yani sermayeye ihtiyaç duyar. Fikir her sürecin başlangıcıdır. Fikir olmadan iş modeli, iş modeli olmadan da ürün ortaya çıkamaz. Fakat fikri icra etmek adına, üretim sürecinden fikrin nihai tüketiciye ulaşma noktasına kadar sermayeye ihtiyaç vardır. Başarılı bir girişimci olabilmek için önce öncelikle özgün bir karaktere ve en önemlisi cesarete ihtiyaç vardır. Girişimciler fikirleri doğrultusunda, ilk yıllarda para kazanamayabilirler. Para kazanmak amacıyla çıkılan bir yolculuğun sonu sadece ve sadece hüsrandır. Az kazanıyım ama param gününde yatsın, maaşlı işim olsun benim olsun gibi düşüncelere sahip bir kişi girişimci olamaz. Girişimcilik risk alabilmek ve hedefi doğrultusunda karşısına çıkacak her zorlukta yılmamayı bilmektir.

STK’lar dışında iş hayatınızda edindiğiniz amaçlar nelerdir?

Özellikle ANGİAD ve diğer STK’lar bir amaç değil sadece birer araçtır. Başarıya ulaşabilmek için çıkmanız gereken basamaklardan biridir. Benim iş hayatındaki amacım para kazanmanın yanı sıra ömrüm boyunca itibarımdan ödün vermeden çalışıp, başarıyı yakalamak ve ardından ulaştığım noktada kalabilmektir.

Hayatta öğrendiğiniz en önemli şey?

İnsanları iyi günümde değil kötü günümdeki davranışlarına göre değerlendirmek.

Moda ve siz nasıl bir ikilisiniz?

Moda’yı belli ölçülerde takip ederim. Sırf Moda diye bana yakışmayan bir kıyafeti almam, benim belli bir stilim var, bu stil çerçevesinde moda’yı takip ederim.

Sizin ‘’ Sivil Toplum Kuruluşları, Bir Yol Arkadaşlığıdır’’ sözünüz çok beğenildi bunu biraz daha açabilir misiniz?

STK’lar bir aile gibidir. Bir üyemizin her hangi bir sorunu olduğunda, onun yanında yer alırız. Ayrıca STK’lar bir çok alanda da tramplen görevi görür iş hayatında yükselmek, daha çok tanınan bir insan olmak veya siyasete geçme hedefiniz varsa ‘’yol arkadaşlarınız’’ olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, sivil toplum kuruluşunda yer almayı, yol arkadaşlığı olarak görmekteyiz

Genel anlamda ‘’Hayata Bakışınız’’ dersek bize neler söyleyebilirsiniz?

Ben hayatın tüm zorluklarına rağmen, bardağın dolu kısmına bakmaya çalışan yapımla, elimdekilerden keyif almaya çalışıyorum. Mümkün olduğu kadar insanlarla kaynaşarak, konuşarak üzerimde oluşan negatif enerjiden kurtuluyorum. Herkese de bunu tavsiye ediyorum. Gerçekten hayat çok kısa ve inanılmaz bir süratle elimizin altından kayıp gidiyor.

Son olarak okuyucularımıza, Ankara’da yaşayan genç işadamlarına ve üst düzey yöneticilere neler söylemek istersiniz?

Genç işadamı ve üst düzey yöneticilerine tavsiyem odur ki; Artık iş hayatında başarılı olmanız için her gün değişebilen dinamikleri çok yakından takip etmeniz çok önemlidir. Ekonomik konjonktür, piyasaların geçmişe oranla hacmi ve özellikle teknolojinin geldiği noktaya bakarsanız zaten bu önem kendiliğinden ortaya çıkıyor. İyi bir ekibiniz ve yol arkadaşlarınız olması gerekiyor. ‘’Başarı asla tesadüf değildir ve yalnız kazanılmaz.’’

Başarıya ulaşabileceğiniz gibi istenmeyen sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlara hazırlıklı olmak ve asla vazgeçmemek gerekir. Her gün yeniden başlayabilmek ve inancı asla yitirmemek gereklidir.

Röportaj: Ayşegül AKTEPE

Turkcell Superonline
Turkcell Superonline Atatürk Orman Çiftliği