ÇİFTÇİNİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPAN KURUM

07 Aralık 2015

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İRFAN GÜVENDİ ile bir araya geldik…



Sayın GÜVENDİ, 1 Kasım Genel Seçimleri’nden birinci parti çıkan AK Parti’nin Seçim Beyannamesinde Tarım Kredi Kooperatiflerine parantez açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çiftçinin sözcüsü Tarım Kredi, tarım sektörü için stratejik adımların atılmasına öncülük ediyor. Tarım Kredi’nin tarımsal girdilerde KDV’nin indirilmesi ve tarımda genç nüfusun teşvik edilmesine ilişkin taleplerinin gerçekleşecek olması, sektörde sevinçle karşılandı. Yem ve gübrede KDV’nın sıfırlanması seçim beyannamelerine girerken, özellikle tarım kesiminde genç nüfusunun arttırılmasında da önemli bir adım atıldı. Beyanname ile genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verileceği açıklandı.

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı seçim beyannamesinde Tarım ve Gıda başlığı altında açıkladığı şu 3 vaadi önemsiyoruz;

Yemde KDV’yi kaldıracağız.

Gübrede KDV’yi kaldıracağız.

Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek vereceğiz.

“YEM VE GÜBREDE 0 KDV TARIMA DOPİNG OLACAK”

“2 MİLYAR TL ÇİFTÇİNİN CEBİNDE KALACAK”

Gübre ve yemde KDV’nin kaldırılacak olmasının tarım kesiminde büyük sevinçle karşılandığını söyledi. KDV’nin kaldırılmasıyla yemde 1 milyar TL, gübrede 1 milyar TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL’nin çiftçinin cebinde kalacak. Türkiye genelinde 1 milyon 54 bin çiftçi ortağımızdan bize gelen olumlu yansımalara baktığımızda, alınan kararın ne kadar doğru olduğunu ve tarım kesimine adeta doping etkisi yapacağını gösteriyor. Bu kararın alınmasına büyük destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na teşekkür ediyoruz. Ağustos ayı içinde KDV’nin indirilmesine ilişkin çiftçilerden gelen talepleri basın yayın organlarında gündeme getirdik ve kısa sürede taleplerimiz karşılık buldu.

“GÜBRE DOLAR KURUNDAN CİDDİ ORANDA ETKİLENDİ”

Dolardaki kur artışının çiftçiye ve sonrasında da halka yansımaması için gübrede KDV'nin indirilmesini talep ettik. Özelikle dolar kurundan ciddi oranda etkilenen gübrede KDV’nin kaldırılmasını önemsiyoruz.

“GİRDİ MALİYETLERİ CİDDİ ORANDA DÜŞECEK”

“Çiftçinin doların artmasından etkilenmeme ihtimali yok. Mazotta dünya fiyatları aşağıya geldiği için artış dengelendi, çiftçi hissetmedi. Gübrede dünya fiyatlarında gerileme ise söz konusu değil. Geçen seneye göre dolar cinsinden yüzde 34 artış meydana geldi. Bu da fiyatlara yüzde 34 değil de, mazottaki düşüşten dolayı yüzde 30 gibi yansıma ihtimali var. Ancak biz KDV’de indirim beklerken hükümetin hem gübrede hem de yemde KDV’yi kaldırıyor olması ciddi oranda girdi maliyetlerini azaltacaktır. Bu da nihai tüketici yani halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır”


“KDV’NİN KALDIRILMASI TARIMA İVME KAZANDIRACAK ”

Çiftçinin taleplerini kooperatifler aracığıyla bizlere iletiyor. Bizlerde Ankara’da onların sözcülüğünü yapıyoruz. Bugün çiftçilerimizin taleplerinin çok daha ilerisinde bir adım gelmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Gübre ile yemde KDV’nin sıfırlanmasının sektöre ciddi ivme kazandıracak ve çiftçiye nefes aldıracaktır. Bu kararlarda emeği geçen herkese müteşekkiriz.

Genç tarım nüfusunu arttırmanın önemi sizce nedir?

Tarım da sürdürebilirliği sağlamak üzere genç tarım nüfusunun arttırılmasının kritik bir öneme sahiptir. Bu anlamda genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin TL kredi verilmesi diğer önemsediğimiz bir adımdır.

Genç çiftçilere finansman desteği sağlanmasının köyden kente göçün engellenmesine büyük katkı verecektir. Tarım kesiminde çocuklarımız mesleği olmadığı için şehre göç ediyor. Apartman ve güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlıyor. Hem sektörümüz işgücünü kaybediyor hem de çocuklarımız geleceklerine yeniden bir başlangıç yapmak zorunda kalıyorlar. Tarımda sürdürebilirlik açısından genç tarım nüfusunu önemsiyoruz. Bu insanların bir mesleği olduğunu bir iş yapan, bu işi bilen insan olduğunu göstermemiz lazım. Kız istemeye gidildiğinde karşıdaki aile sen ne iş yapıyorsun denildiğinde ben süt yetiştiriciliği, arıcılık yapıyorum. Ben bu işi meslek olarak yapıyorum demesi lazımdır.

“Hedefimiz Tarımda Sürdürülebilirlik”

Ortaklarının ve genel anlamda Türk çiftçisinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamayı hedefliyoruz. Nihai amacımız ise tarımın sürdürülebilir en üretken sektör yapmak… 2014 yılında yüzde 16 büyüme sağlayarak, 1 milyonu aşkın çiftçi ortağımıza, 5 milyar 948 milyon TL kredi kullandırdık ve bu kredilerin geri dönüşünün yüzde 98’dir. Kurumumuz kredilendirme politikasını sağlam bir temele oturtarak hem çiftçinin kazancını arttırarak mesleğinin idamesini; hem de kurumumuzun bekasını sağlayacak bir yol izlemiştir.

Çiftçiye en uygun finansman Tarım Kredi’de diyebilir miyiz?

Geçtiğimiz yıl içinde 0 faizli hayvancılık kredilerinin toplamının 129.995.614 TL’ye ulaştı. Modern basınçlı sulama sistemleri kredi toplamının ise 87.703.302 -TL. olarak gerçekleşti. Bu kredi türlerinden toplamda 23.479 ortağımız yararlanmıştır. Son dört yılda Kurumumuzun ortaklarına sağladığı ödeme kolaylığı ve yapılandırmalar sonucu tamamen kendi öz kaynaklarından karşılanmak üzere 71.744 ortağın 129.949.847 TL borcu silinerek, Kurumumuz Türk çiftçisinin her zaman yanında olduğunu göstermiştir. Ayrıca son dört yılda Bakanlar Kurulu Kararnameleriyle kuraklık, don vb. doğal afetler sebebiyle 85.226 çiftçinin 1 milyar TL’yi geçen borcu ertelenerek nefes almasının sağlandı.

Tarım Kredi Kooperatifleri(TKK), üreticiyi sıfır faizli ve indirimli kredilerle en uygun finansman imkanlarına kavuşturdu. 2015 yılı için açıkladığımız 6.5 milyar TL’lik kredi hedefi ile tarım kesiminin finansmanında akla ilk gelen kurum olmayı sürdürüyoruz. Tarım Kredi’nin son 12 yılda kullandırdığı kredi miktarını 20 kat arttı, 29 Eylül itibariyle kullandırdığımız kredi miktarı 3 milyar 817 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Bu rakamı 2014 yılı ile karşılaştırdığımızda kredilerde yüzde 8 büyümeyi yakaladık.

KOOPERATİFLERİMİZE BEKLİYORUZ

Çiftçilerimiz kooperatiflerimize gelerek hem bir çayımızı içsinler hem de sıfır faizli ya da indirimli kredilerimizin detaylarını öğrenerek kazançlı çıksınlar. Çiftçilerin zararına olan bir işte hiçbir zaman olmayacağız.

Kullandırdığımız kredilerin geri dönüşlerine baktığımızda 2002 yılında toplam 589 bin 378 ortağımıza 302 milyon 316 bin 508 TL kullandırdığımız görülüyor. Oransal olarak baktığımızda o yıl itibariyle tahsilat oranımız yüzde 71.28. Yıllar itibariyle kullandırdığımız kredi miktarını arttırırken, tahsilat oranlarımızı da yükselttik. Son olarak 2014 yılına baktığımızda kullandırılan 5 milyar 947 milyon 587 bin 441 TL’lik kredinin yüzde 97.11’i tahsil edildi.

“ÇİFTÇİMİZİN HEP YANINDAYIZ”

İndirimli krediler dışında çiftçilere ciddi ödeme kolaylıkları sunuyoruz. Getirdiğimiz uygulamalar ile; mevcut borcunun yüzde 60'ını ödeyen ortağımıza kalan borcu için yenileme kredisi kullandırma, yüzde 25'ini ödeyerek kalan borcu için taahhütname veren ortağımıza ise icra takibini durdurma veya icraya gitmeme yolunu kullanıyoruz. Ayrıca şartları uygun olan ortakların borcunun temerrüt faizi yerine normal faiz oranı ile yeniden hesaplanarak, hesaplanan tutarın yüzde 20'sini ödemesi halinde kalan borcu için en fazla 3 yıl vade tanıyoruz. Bunlara ek olarak tarım sigortası yaptırarak düşük faizle kredi kullanmış, şartları uygun olan ortaklara Bakanlar Kurulu Kararı ile erteleme imkanı sunuyoruz.

“İNDİRİMLİ KREDİ İÇİN SİGORTANIZI YAPTIRIN

Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanmak için devlet destekli tarım sigortası yaptırılması gerek. Devlet bu şekilde hem verilen tarımsal kredilerdeki faiz yükünü desteklemekte hem de tarım sigortası priminin yüzde 50’sini desteklemektedir. Devletin sigorta prim desteği don teminatının alınması durumunda yüzde 67’ye çıkmaktadır.

“SİGORTAYLA PARAN CEBİNDE KALSIN”

Kooperatif ortağımız 10 bin TL kredi kullandığı zaman vade sonunda yüzde 8’den 800 TL faiz ödemektedir. Ortağımız tarım sigortasını 100 TL’ye yaptırdığını varsayarsak yüzde 50 faiz desteğinden yararlanmakta ve Kooperatifimize vade sonunda 400 TL faiz ödemektedir. Bu durumda devlet desteklemeleri sonucunda ortağımızın ürünleri sigortalanmış olmakta, ayrıca 300 TL’si cebinde kalmaktadır.

“SİGORTALILIK ORANINDA HALA GERİDEYİZ”

Faiz desteği ve sigorta prim desteğine rağmen sigorta bilincinin yeterince artmadığını ve sigortalılık oranının arttırılmasında daha çok yol alınması gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak tarım ve hayvancılıkta sigorta bilincinin arttırılması için çok yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu çabalar sonucunda tarım sigortaları prim üretiminde 2014 yılına göre yüzde 50 oranında bir büyüme gösterdik ve yıl sonunda 250 milyon TL tarım sigortası prim üretimine ulaşmayı hedefliyoruz. Ülke genelinde tarım sigortası primlerinin yaklaşık üçte birinin ve tarım sigortası poliçelerin yarısının Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla üretiliyor.

“HASAR ÖDEMESİ 700 MİLYON TL’YI BULUR”

Sigorta bilincinin öneminin hasar anında görünüyor. Bu durum 2015 yılında fazlasıyla ortaya çıkmış ve tarım sigortalarının ne kadar faydalı ve ne kadar mühim bir uygulama olduğu anlaşılmıştır. Geçen yıllarda olduğu gibi dolu, don, fırtına, sel, su baskını gibi çeşitli doğal riskler sebebiyle hasarların Türkiye genelinde maalesef etkilidir. TARSİM tarafından açıklanan bilgilere göre yılsonuna kadar 700 Milyona yakın hasar ödemesinin yapılacağını ve bugüne kadar 250 Milyon TL’ye yakın tarım sigortası hasarının TARSİM tarafından çiftçilere ödenmiştir.

“SİGORTANIZI MUTLAKA YAPTIRIN”

2015 yılındaki yoğun kış şartlarını ve doğal afetleri göz önünde bulundurarak, üreticilerin tarım sigortalarını ihmal etmemelerini gerek. Sigorta prim desteğinden ve indirimli kredi desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin en kısa sürede Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olmaları ve kayıtlı olanların kayıtlarını güncellemeleri çağrısında bulunuyoruz

Röportaj: Özlem TANSAL

Turkcell Superonline
Turkcell Superonline Atatürk Orman Çiftliği